Posted on

Истината за био продуктите и защо има недоверие към тях?

Непрекъснато се сблъскваме с недоверието и скептичното мнение на хората относно понятието “био”. Независимо дали се отнася за козметика, плодове и зеленчуци, хранителни добавки, напитки. В медиите излизат материали, които накърняват имиджа на биологичното земеделие и поставят под съмнение произхода и качеството на био продуктите. Потребителите задават въпроси от рода на: “Откъде може да сме сигурни, че биото е настина био?”, “Кой гарантира качеството?”, “Няма ли корупция в процеса на сертифициране?”, “Защо био продуктите са толкова скъпи, какво им е по-различното?”.

Оказва се, че потребителите не са наясно какво точно означава терминът био и затова задават подобни въпроси. След като не знаем какво е “био”, как се придобива този сертификат и гаранция за какво е той, ясно е че ще има недоверие и съмнение. Негативното отношение е породено от липса на достатъчна информация.

Всъщност, биологичното земеделие е прозрачно и строго регламентирано, т.е. съмнението е неоснователно. Нормите за биологично производство са прости и лесни за разбиране. Ако ние сме наясно какво означава био, как се придобива сертификат и как да разпознаваме истинските био продукти от фалшивите, никога няма да бъдем измамени.

Ясно е, че не всичко, на което е написано био, наистина произхожда от биологично земеделие и има сертификат. За жалост, нашето законодателство позволява на всеки производител да напише био на продукцията си, затова ние трябва да разпознаваме истинските биологично чисти продукти, от останалите, които спекулират и злоупотребяват. Недоверие към бранша има, заради онези производители, които използват неоснователно термина био, без да имат сертификат.

Нашата мисия е да изясним какво означава био, как да разпознаваме истинските био продукти и защо да заложим на биологичното земеделие. 

Какво означава терминът “био”?

Био може да бъде наречен продукт, който има издаден валиден сертификат за биологично производство. Ако един продукт, няма издаден сертификат, то той не е “биологичен”, независимо какво твърди производителят му. Този продукт може да бъде здравословен, екологично чист, натурален, органичен и т.н., но той няма сертификат, т.е. той не е изследван и проверен и не отговаря на международните регламентите за биологично производство.

Процесът на сертифициране е дълъг и стриктен, затова и много производители го избягват. Контролира се както качеството на крайния продукт, така и производственият процес: пакетирането, околната среда, метода на отглеждане на културите и т.н. Този период на сертифициране трае най-малко две години и е обвързан със сериозна финансова инвестиция от страна на производителите.  Това е една от предпоставките за по-високата цена на всички продукта със знак био. Съществува преходен период, когато едно обикновено земеделско стопанство преминава към производство на биологично чисти продукти. През този период контролните органи строго следят производителите и целият процес. Времетраенето на преходния период, когато все още продуктите не могат да се наричат био, зависи от отглежданата култура.

Поставеният сертификат на опаковката на продукта е 100% гаранция, че този продукт отговаря на нормите и регламентите за биологично производство. Дори на етикета на един продукт да не е отбелязано, че той е био, но има поставен сертификат за биологичен, това е достатъчна гаранция. Ако някой потребител иска да закупи, например био брашно от лимец, то основният ориентир трябва да бъде сертификата, а не дали на опаковката е написано 100% натурално, еколочино чисто и т.н. Всеки един потребител трябва да търси логото на сертифициращия орган за биологично производство.

Немски Био гарантНе четете какво пише на етикета, а търсете сертификата!

Биологична продукция на ЕС
Сертификат за Биологична продукция на ЕС

За да бъдем сигурни, че продуктът който избираме произхожда от биологично земеделие, сертификатът трябва да присъства на опаковката. Всеки сертифициращ орган има официално лого, което се поставя отпред или отзад на опаковката на продукта. Ако съответното лого не присъства, независимо какво е изписано: било от био, органик, натурално – потребителят няма гаранция, че този продукт произхожда от биологично земеделие. Всяка една държава има свои сертифициращи органи. Например в България са около 11, а в Европейския съюз – над 200.

В световен маСертификат за биологично производство Soil Associationщаб сертифициращите органи за биологично производство за много, но ако познаваме основните, няма да ни е трудно да разпознаем останалите.

Най-често срещаният сертификат върху пакетираните хранителните продукти е този на Европейския съюз за биологична продукция. Този сертификат гарантира, че 95% от съставките на даден продукт са от биологичен произход.

Британският сертифициращ орган Soil Association и френският Ecosert са едни от най-известните и авторитетните организации. Bio-Siegel е синоним за немски биостандарт.

USDA е американският еквивалент на знака за биологична продукция на ЕС.

Не е нужФренски сертифициращ орган Ecocertно да заем имената на всички сертифициращи органи, достатъчно е да разпознаем логата им на опаковката. Обикновено се поставят на предния етикет или на задния в умален размер.

С какво се различава биологичното производство от традиционното?

Биологичното земеделие функционира като цялостна система, която залага не само на крайния продукт, а на подпомагане на биоразнообразието, опазване на почвите, водите, въздуха, поддържане на естественUSDAото природно равновесие. В биологичното производство енергията и природните ресурси се използват по рационален начин. Резултатът от биологичното земеделие е по-чиста природа и по-качествени продукти, които не съдържат ГМО, пестициди и други химични съединения, които са вредни за здравето.

Защо някои био продукти са на по-високи цени?

Един от най-големите митове е, че всичко с надпис био е по-скъпо. Нека изясним, че някой продукти имат по-висока цена. Предпоставките са следните: процесът на сертифициране е обвързан с високи разходи, отглеждането на биологични продукти е трудоемко, инвестира се повече работна ръка. Биологичното земеделие изисква повече ръчен труд, повече време за отглеждане и производство. Растенията не се обработват с химикали и затова произведеното количество е по-малко, има и реколти покосени от природните стихии. Ако един продукт има сертификат, който удостоверява, че е био, то това е 100% гаранция, че при отглеждането не са използвани синтетични препарати (например: хормони, пестициди, изкуствени торове, регулатори на растежа), т.е. продуктите са напълно натурални. Био плодовете и зеленцучите не са отглеждани на територия, която е била обработвана с тежки химикали. В производството и преработването на био продуктите не са използвани консерванти, синтетични оцветители и аромати и др. химични вещества, които са опасни за здравето. Производителите на биологични продукти периодично биват контролирани и изследвани.

Какво ни дава сертификатът за биологично? 

  • Сигурност в качеството;
  • Продукти, богати на полезни хранителни вещества;
  • Истински автентичен вкус;
  • Биз пестициди, химикали, хормони, SLS, стабилизатори;
  • Чисти и натурални.

Ако трябва да обобщим с няколко изречения истината за био продуктите: наименованието био, може да носи продукт, който има валиден издаден сертификат. Не е важно какво пише на етикета, а е важно дали сертификатът присъства на опаковката. Липсата му, не ни дава никаква гаранция за качество. Биологичното земеделие има устойчива политика за опазване на природните ресурси и за производството на чисти, натурални и здравословни продукти. Процесът на сертификация е дълъг и скъп, производството е по-малко, инвестираният труд е повече – затова и цената на някои био продукти е по-висока. Купувайки даден продукт с био сертификат, ние имаме 100% гаранция в качеството. Освен, че био продуктите са здравословни, то те са и по-вкусни. Купувайки един био продукт, ние не просто пазаруваме, ние заставаме зад каузата на биологичното земеделие за опазване на природните дадености. Ние инвестираме в нашето здраве и бъдещето.

Включи се в дискусията