Posted on

Дал Макхани

Дал Макхани

Рецептата Дал Макхани е приготвена от Здравка Кокалова и участва в Кулинарна състезателница Spirala #1.

Дал МакханиНужни продукти за Дал Макхани:
200 гр черна леща
200 гр червен боб адзуки
900 гр домати от консерва
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 с.л пресен джинджифил
1 ч.л сладък червен пипер
1 ч.л люто къри
1 ч.л гарам масала
1 с.л кимион
1 дафинов лист
черен пипер и сол
2 с.л зехтин

Нужни продукти за Полента:
200 гр. полента
1 с.л зехтин
сол и черен пипер
600 мл. вода
пушен червен пипер

Начин на приготвяне на Дал Макхани
Лещата и бобът трябва да се накиснат във вода от предната вечер. Рецептата се приготвя и само с леща!

Накиснатите зърна се варят на слаб огън докато омекнат напълно. Не се притеснявайте, че лещата ще е по-разварена от боба. Традиционно яхнията се приготвя с доста разварена леща и в този случай бобът служи за текстура и допълнителен вкус.

За полентата трябва да загреете зехтин в тиган или тенджера. В него запичате царевичния грис и добавяте водата, солта и черния пипер. Варите докато сместа се сгъсти напълно. Веднага пресипвате в намазнена тава и заглаждате повърхността. За по-лесно поливате с малко зехтин и заглаждате с помощта на лъжица. Оставете да изстине напълно преди да продължите.

Щом бобовите са готови започвате със соса. Загрявате зехтина и към него добавяте наситнения лук и джинджифил. Задушавате докато омекнат. Ако не искате да се пържи добавете малко вода и покрийте с капак. Щом са готови добавете чесъна и гответе още малко. Добавете всички подправки и разбъркайте няколко пъти докато аромата им се разнесе из кухнята. Веднага след това налейте пасираните домати. Започнете да изварявате соса на бавен огън за около 10 мин. или докато започне да се сгъстява. Щом е готов добавете бобовите и покрийте с капак за още 5 мин. Свалете от огъня и оставете ястието да почива.

Изстиналата полента нарежете на квадрати и оваляйте в пушен пипер. След това я запечете на тиган или грил…или фурна.

В купа сервирате от яхнията като добавите печена полента и резени авокадо.

Здравка КокаловаКазвам се Здравка Кокалова. Стоя зад блога I Love Our Dream, в който приготвям различни видове храни, от различни краища на света и най-вече всичко родно. Обичам да експериментирам и опитвам нови неща. За мен храната е важна част от ежедневието и се старая тя да е във възможно най-добрата си форма.

 

 

 

 

Ако и ти искаш да участваш в Кулинарна състезателница Spirala и да покажеш, че можеш да приготвяш вкусни, интересни и екзотични рецепти без месо, изпрати имейл на toni@spirala.bg с тема Кулинарна състезателница Spirala.

Включи се в дискусията