Posted on

Пушено топено сирене

Пушено топено сирене

Рецептата Пушено топено сирене е приготвена от Мария Димитрова и участва в Кулинарна състезателница Spirala #1.

Пушено топено сиренеНужни продукти за Пушено топено сирене:
1 ч.ч. кашу
1 ч.ч. вода
2-3 с.л. био мисо
2 с.л. хранителна мая
2 ч.л. пушен червен пипер
½ ч.ч. вода
½ ч.ч. бяло вино
5 с.л. агар-агар флейкс (или 2,5 ч.л. агар-агар прах)
1/3 ч.ч. кокосово масло без аромат
3 с.л. брашно от тапиока
1,5 с.л. вода

Начин на приготвяне на Пушено топено сирене:

В мощен блендер пускаме първите 5 съставки (кашу, 1 ч.ч. вода, 2 с.л. мисо, 2 с.л. хранителна мая, 2 ч.л. пушен червен пипер). В малка тенджера комбинираме следващите 4 съставки (½ ч.ч. вода, ½ ч.ч. бяло вино, 5 с.л. агар-агар флейкс, 1/3 ч.ч. кокосово масло), разбъркваме ги хубаво и готвим до завирането на течността. През това време си приготвяме разтегливия агент – брашното от тапиока. Смесваме го със 1,5 с.л. студена вода. Когато течността на котлона заври, бъркаме в продължение на 1-2 минути, до пълното разтваряне на агар-агара. Хубаво е да използваме по-дълбока тенждера, тъй като сместа се пени доста. Постепенно добавяме към врящата смес разтвореното брашно от тапиока и бъркаме упорито и бързо тъй като сместа започва да се сгъстява. Включваме блендера на минимална степен и при отворен капак добавяме  бързо врялата течност. Увеличаваме мощността на блендера до пълното хомогенизиране на сместа. Изливаме в стъклена кутия, купа или каквото имаме под ръка. Прибираме в хладилник за минимум 4 часа. След като пушеното сирене е стегнато, имаме два варианта: оставяме го във формата, която е заело от купата и го режем с нож. В този вариант “сиренето” прилича по-скоро на желирано солено “нещо”. Вторият вариант, който горещо препоръчвам е пасиране на вече стегналото “сирене”. При пасиране първоначално сместа става на малки бучици, които постепенно се разбиват от пасатора. Получава се нежен хомогенен вкус, който се топи в устата, без да се налага да го притискаш към небцето, за да усетиш вкуса на сиренето, както обикновено се случва, когато не е пасирано и е под формата на желе. Ако ви изглежда течно, не се притеснявайте, след една нощ престой в хладилника стяга достатъчно.

Мария ДимитроваКазвам се Мими и представям вкусното лице на Soma Vital Food. Храната, която предлагам на вниманието на хората е в по-голямата си степен лично творчество, което се стреми да покаже нови, неизживяни вкусове или такива, които ни липсват в опитите да се храним здравословно. Идеята на творенията ми е да задоволят и най-изисканите вкусове, стараейки се да представи храната не като ежедневна нужда, а по-скоро като удоволствие и наслада от самото хранене.

 

 

Ако и ти искаш да участваш в Кулинарна състезателница Spirala и да покажеш, че можеш да приготвяш вкусни, интересни и екзотични рецепти без месо, изпрати имейл на toni@spirala.bg с тема Кулинарна състезателница Spirala.

  • Био хранителна мая, 100г-Dragon Superfoods

    7.65 лв.
    Купи

Включи се в дискусията