Posted on

Сурова веган торта “Екзотика”

Сурова_веган_торта_Екзотика

Ние, от Био магазин Spirala, решихме да предизвикаме кулинарните блогъри като им предоставим продукти по техен избор и ги оставим да се развихрят в кухнята. Сега сигурно се чудиш какво сме им дали и какво са ни приготвили те. Виж какво сътвори Софи Йотова от foodieboulevard.com

Сурова_веган_торта_ЕкзотикаНеобходими продукти за Сурова веган торта “Екзотика”:

За основата
30 гр. пукани зърна (подходящи са амарант, просо, ориз, камут и всичи други с подобна текстура)
100 гр. сурови бразилски орехи
100 гр. сурови пекани
10 сочни обезкостени фурми
5-6 сурови какаови зърна
1 с.л. спирулина
1-2 с.л. тахан по избор (при нужда)

За крема
1 манго
200 гр. кокосов крем
50-100 мл. бадемова сметана
100 мл. оризов нектар (или повече при желание за по-голяма сладост)
1 банан
3 кивита
30 гр. семена чиа
50 гр. кокосово брашно
2-3 с.л. агар агар (или 2 желатина ако допускате консумацията му)

За декорацията
1 нар

 

Начин на приготвяне на Сурова веган торта “Екзотика”

За блата:
Смесете всички продукти за основата (без пуканите зърна) в блендер, чопър или кухненски робот. Добавете пуканите зърна към сместа и намачкайте всичко докато получите хомогенна смес.

Използвайте разглабяща се форма за торта с диаметър 16 см и разпределете сместа по дъното й (за по-тънка основа и слой плънка може да използвате и по-голяма форма). Притиснете лепкавото тесто, така че да се получи стабилен блат. Приберете в камера докато приготвите крема.

Сурова_веган_торта_Екзотика

За крема:
Разтворете амаранта според инструкциите на опаковката.
Нарежете кивитата на филийки и по желание ги изрежете във фигурки с формички за сладки. С тях може да декорирате ръба на тортата, а остатъците използвайте в следващата стъпка.
Пасирайте мангото с банана, останалите кивита, оризовия нектар и брашното до получаване на хомогенен крем.
Пасирайте кокосовото пюре с бадемовата сметана и добавете плодовата смес. Разбъркайте.
Добавете желиращия агент и разбъркайте отново докато се усвои напълно.
Добавете семената чиа, разбъркайте и изсипете сместа върху ядковата основа.
Оставете да стегне за около 2-3 часа и декорирайте по желание.

Sofi-YotovaСофия Йотова – кулинарен ентусиаст, естет, фен на колоезденето, който много обича да чете в компанията на чаша червено вино и приятен джаз. Софи е любител готвач, който няма и никога не е имал обоняние. В блога й – foodieboulevard.com, можете да откриете фантастични рецепти, приготвени с въображение и много любов.

Ако и ти имаш блог и искаш да участваш в нашата рубрика за Здравословни рецепти и да покажеш, че можеш да приготвяш вкусни, интересни и екзотични рецепти без месо, изпрати имейл на stefaniya@spirala.bg с тема Здравословни рецепти, а ние ще ти изпратим продукти, с които да го направиш.

Продукти, използвани в рецептата за Сурова веган торта Екзотика

  • Био кокосово брашно, сурово 500 гр., Spirala

    18.99 лв.
    Купи
  • Био оризов сироп 400 гр., Arche

    11.85 лв.
    Купи
  • Промоция!

    Чиа семена, сурови 500 гр., Spirala

    13.99 лв. 9.79 лв.
    Купи

Включи се в дискусията