Posted on

Кокосово руло с орехи, фурми и сушени кайсии (веган)

Кокосово_руло_с_орехи_фурми_и_сушени_кайсии

Ние, от Био магазин Spirala, решихме да предизвикаме кулинарните блогъри като им предоставим продукти по техен избор и ги оставим да се развихрят в кухнята. Сега сигурно се чудиш какво сме им дали и какво са ни приготвили те. Виж невероятното руло на Нели Колева от hranatazadushata.blogspot.bg.

Кокосово_руло_с_орехи_фурми_и_сушени_кайсииНеобходими продукти за Кокосово руло с орехи, фурми и сушени кайсии:

За тъмния слой:

20 бр. сочни черни фурми
2 ч.ч. орехи
3 с.л. пукан амарант
1 ч.л. канела
1 звездичка от звездовиден анасон (смляна в машинка за подправки)
1/4 к.л. индийско орехче
3 с.л. от водата, в която са киснали кайсиите

За светлия слой:

250г. сушени кайсии (предварително накиснати за поне 6 часа)
1 ч.ч. сурово кашу (предварително накиснато за 1 нощ)
3 с.л. кокосово масло
3 с.л. мед (или сироп от агаве)
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
кокосови стърготини за овалване

Начин на приготвяне на Кокосово руло с орехи, фурми и сушени кайсии:

Смелете орехите в кухненски робот. Добавете фурмите. Смелете ги заедно на по-ниска степен. Добавете канелата, анасона, индийското орехче и водата от кайсиите. Пулсирайте няколко пъти до получаване на хомогенна смес. Извадете я от робота и добавете към нея пукания амарант. Разбъркайте докато амарантът се усвои и получите гъста и лепкава еднородна смес.
За втория слой смелете в блендер или робот отцеденото кашу и кайсиите до получаване на каша. Добавете меда, кокосовото масло и кокосовите стърготини. Миксирайте до сравнително еднородна смес. Поставете съда с тази смес във фризера.
Върху силиконова подложка или хартия за печене разстелете тъмния слой във формата на правоъгълник. Можете да направите равномерен блат като поставите хартия за печене върху сместа и леко минете отгоре с точилка. Извадете светлата смес от фризера и я разпределете върху тъмната с помощта на лъжица. Повторете стъпката с хартията за печене и точилката до получаване на равномерен пласт. Хванете  крайчето на хартията (или силиконовата подложка) откъм широката страна на пласта и внимателно завийте на руло. Оваляйте готовото руло равномерно в кокосовите стърготини. Увийте в свежо фолио и поставете в хладилник.
Преди поднасяне поставете рулото за 20 минути във фризера, за да стегне добре.

Нели_КолеваСъздател съм на кулинарния блог Food for the soul . В него съчетавам любовта си към фотографията и кулинарията. Обичам да експериментирам и да опитвам нови и нетрадиционни рецепти. Убедена съм, че отношението към храната показва и отношението към нещата от живота. И в двата случая за добър резултат главните условия са любов и баланс.

Ако и ти имаш блог и искаш да участваш в нашата рубрика за Здравословни рецепти и да покажеш, че можеш да приготвяш вкусни, интересни и екзотични рецепти без месо, изпрати имейл на stefaniya@spirala.bg с тема Здравословни рецепти, а ние ще ти изпратим продукти, с които да го направиш.

Продукти, използвани в рецептата за Кокосово руло с орехи, фурми и сушени кайсии

  • био_кокосови_стърготини

    БИО КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ 500 ГР., SPIRALA

    11.99 лв.
    Купи
  • Био пчелен мед – билков 330гр., Калофер

    7.99 лв.
    Купи
  • Био сироп от агаве, суров 1 л.

    17.85 лв.
    Купи
  • Био сурово кокосово масло 200 гр., Biona

    13.99 лв.
    Още
  • Био цейлонска канела на прах, 50г-Био Класа

    4.99 лв.
    Още
  • Фурми_натурални_насипни

    Натурални фурми без костилка, насипни

    17.19 лв.
    Още

Включи се в дискусията