Posted on

Квасен хляб с тиквено семе и орехи

Квасен хляб с тиквено семе и орехи

Ние, от Био магазин Spirala, решихме да предизвикаме кулинарните блогъри като им предоставим продукти по техен избор и ги оставим да се развихрят в кухнята. Сега сигурно се чудиш какво сме им дали и какво са ни приготвили те. Виж вкусния хляб, приготвено от Веси Казакова от Сладко и Солено

Квасен хляб с тиквено семе и орехи Необходими продукти за Квасен хляб с тиквено семе и орехи:

био течна ръжена закваска
3 с.л.+2 ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
3 с.л. тиквени семки
3 с.л. нарязани орехи

Начин на приготвяне на Квасен хляб с тиквено семе и орехи:

Налейте в купа 1 ч.ч. леко топла вода. Добавете закваската и 3 с.л. бяло брашно. Разбъркайте добре и покрийте купата с фолио. Оставете сместа на стайна температура за 8 часа, за да се активира квасът. Сместа ще стане на мехурчета и ще увеличи обема си.
В готовата закваска добавете още чаша и половина вода (леко затоплена ) и другата част от брашното. Разбъркайте леко с лъжица, за да се овлажни. Оставете за 30мин. След това добавете солта и зехтина. Замесете тестото добре.
При необхдимост добавете допълнително брашно или вода, за да се получи меко, нелепнещо тесто. Поставете тестото в голяма купа, покрийте с фолио и оставете на топло докато втаса и удвои обема си. Добавете в тестото тиквените семки и орехите и замесете отново. Оформете хляба и го поставете в съд, покрит с памучна кърпа, поръсена с брашно. Оставете да втаса отново.
Загрейте фурната до 250С. Обърнете втасалия хляб върху парче хартия за печене, направете няколко разреза и го сложете във фурната. Намалете градусите на 200С и печете до готовност.
Охладете изпечения хляб на решетка преди да разрежете.

Веси КазаковаКазвам се Веси Казакова и списвам кулинарния блог Сладко и Солено. Преди повече от 5 години открих своето местенце и започнах да събирам на едно място всички изпробвани от мен рецепти. Готвенето за мен е разтоварване, удоволствие, начин да зарадвам близките си. Сладко и солено – основните вкусови усещания, които ни носи храната – това избрах и за име на блога си. Заповядайте, пробвайте и се насладете на домашно приготвени ястия! И не забравяйте – щипка удоволствие, лъжичка настроение и чашка любов и отличният резултат в кухнята е гарантиран!

Ако и ти имаш блог и искаш да участваш в нашата рубрика за Здравословни рецепти и да покажеш, че можеш да приготвяш вкусни, интересни и екзотични рецепти без месо, изпрати имейл на stefaniya@spirala.bg с тема Здравословни рецепти, а ние ще ти изпратим продукти, с които да го направиш.

Продукти, използвани в рецептата за Квасен хляб с тиквено семе и орехи

  • Био Зехтин Екстра върджин 500 мл., CretaVita

    14.89 лв.
    Купи
  • Био течна ръжена закваска

    3.99 лв.
    Купи
  • Пълнозърнесто брашно от ПШЕНИЦА, 1 кг.

    3.19 лв.
    Купи

 

Включи се в дискусията