Posted on

10 причини да изберете суров сусамов тахан

surov susamov tahan

Суровият сусамов тахан се приготвя от суров сусам, смлян на температура под 44 градуса и студено пресовано масло. И ако се чудите защо суровият тахан е здравословна храна, ето и част от ползите, които той ще ви донесе.

  • Сусамовият тахан балансира магнезиевия дефицит, което го прави изключително полезен, особено за хора, страдащи от диабет .
  • Добър източник на метионин, който благоприятства детоксикацията на черния дроб и нормалните функции на жлъчката.
  • Укрепва имунитета и балансира нервната система заради богатата гама от микроелементи и антиоксиданти.
  • Съдържа витамин Е и витамини В1, В2, В3, В5 и В15, фактор за красива коса, здрава кожа и нокти.
  • Сусамовият тахан действа като лек при газове, подуване и болки в корема.
  • Предотвратява анемията, благодарение на високото съдържание на желязо.
  • Препоръчва се за здрави кости и стави заради биологично активния и лесен за усвояване калций.
  • Притежава 20% чист протеин, което несъмнено надминава ядките в този показател.
  • Подпомага доброто храносмилане и алкализира организма.
  • Източник на есенциални ненаситени мастни киселини.

Може да включите суровия сусамов тахан в своето меню по различни начини:

  • За да направите дресинг за салата, просто смесете суров сусамов тахан, зехтин, сол, лимонов сок (ябълков оцет), малко вода и куркума.
  • Когато правите хумус или друга разядка просто добавете лъжица суров тахан.
  • Ако ви се яде нещо сладко си направете “домашен шоколад” като смесете тахан, какао, мед и ядки по избор.
  • Може спокойно да добавяте сусамов тахан към различни рецепти за сурови сладки, бонбони, кексове, бисквити и торти.

Включи се в дискусията