Posted on

Студено пресовани мазнини – как да запазиш полезните им свойства?

Студено пресовани мазнини

Знаеш ли защо зехтинът е в тъмно, стъклено шише? А защо това е задължително условие, за да бъде той качествен?

Вече сигурно знаеш с каква мазнина можеш да готвиш и печеш и коя мазнина е подходяща за салати и студени супи. Ако все още не си запознат, научи бързо тук!

Рафинирани с/у студено пресовани мазнини

След като си на”ти” с видовете мазнини е време да знаеш как да ги избираш. Растителните масла, които са рафинирани, са извлечени чрез използването на химикали, част от които остават в самата мазнина. Затова трябва да избираш студено пресовани мазнини, получени в резултат на механична обработка.

Дотук добре. Какво повече можеш да научиш? Замислял ли си се защо зехтинзехтинът (в повечето случаи) е в тъмна стъклена бутилка, а слънчогледовото олио – в прозрачно, пластмасово шише? Причината е точно в начина на извличане на мазнината – студено пресоване или рафиниране. Рафинираните мазнини се получават след тежка обработка, която ги лишава от по-голмата част от полезните им вещества и свойства и едновременно с това ги прави вредни за човешкия организъм. Когато става въпрос за студено пресовани мазнини, се случва точно обратното – те са необработени, със запазени полезни вещества и качества. След като вече си направил правилния избор, е важно да знаеш защо съхранението на растителните мазнини има толкова голямо значение.

 

Студено пресовани мазнини – как да ги съхраняваш?конопено олио

Повечето студено пресовани мазнини съдържат фитохимикали с високи антиоксидантни характеристики. Те са източник на растителни Омега-3 мастни киселини, които, обаче, лесно се разпадат. Основната причина студено пресованите растителни масла като зехтин, ленено, сусамово, конопено олио да се съхраняват в тъмни бутилки и на хладно място е скоростта на окисляване – процес, който ги прави токсични. За да бъде забавен той, е важно да съхраняваш избраната от теб мазнина правилно и да не купуваш такава в светло шише.

Същото важи и за етеричните масла – избирай такива, които са в тъмни стъклени шишенца!

Всяко правило, разбира се, има своите изключения. В нашия случай това са кокосовото и какаовото масло.

А защо?

Запиши се тук, за да разбереш преди всички останали!

  • Био Зехтин Екстра върджин 500 мл., CretaVita

    14.89 лв.
    Купи
  • Био Зехтин Екстра върджин, 1л. CretaVita

    26.59 лв.
    Купи
  • Био Зехтин Екстра върджин, 750мл. CretaVita

    17.19 лв.
    Още
  • Био слънчогледово олио 500 мл., Хармоника

    7.80 лв.
    Още
  • био слънчогледово олио студенопресовано

    Био слънчогледово олио 750 мл., Green

    8.99 лв.
    Купи
  • Био сурово кокосово масло 200 гр., Biona

    13.99 лв.
    Още
  • Био сусамово олио 500мл., Harmonica

    16.85 лв.
    Още
  • Олио от конопено семе 250мл., Hanf Natur

    22.99 лв.
    Купи

Включи се в дискусията