Posted on

Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Х

Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Х

На 30.09  от 19:30 часа в Био Магазин Spirala открихме работния сезон с Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Х – Back To School. Гост за втори път ни беше прекрасната Софи Йотова от foodieboulevard.com. Вечерта беше посветена на темата за забързания начин на живот и как да го съчетаем със здравословното хапване. Софи ни показа две чудесни рецепти, които, освен с бързото си приготвяне, ни зарадваха и с полезните си съставки, и чудесния си вкус.

Имахме и малки помощници, които се включиха в приготвянето на рецептите. Те имаха възможност да се запознаят с нови за тях продукти. Пленителният начин, по който Софи им обясняваше стъпките, които трябва да следват, задържа интереса им от началото до самия край. Показвайки им по различен начин, че полезното може да е много вкусно и красиво, децата сами пожелаха да приготвят рецептите и у дома.

Ние се радваме, че успяхме да покажем дори на най-малките колко апетитно може да е здравословното хапване. Вярваме, че именно това е начинът, по който могат да се създадат нови навици у нашите деца и те да са отворени към опитване на разнообразна и полезна храна.

Сочни чиа палачинки с фибри и ядково мляко

Софи ни показа как да си направим Сочни чиа палачинки с фибри и ядково мляко и Безглутенови пролетни рулца с нежна плодова плънка. Най-хубавото на тези рецепти е, че могат да се преобразят по твой вкус и че можеш да отнесеш готовите закуски без проблем до работа, училище или на лекции.
Гостите се забавляваха и не се поколебаха да се включат в кулинарно-творческия процес.

Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Х

 

Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Х

Виж как да си приготвиш здравословни вкусотии за заети хора.

Сочни чиа палачинки с фибри и ядково мляко

Необходими продукти (за 6 мини палачинки):
3 с.л. чиа
6 с.л. овесени/пшенични трици
200 мл. ядково мляко
1 с.л. зехтин за готвене (+ допълнително за намазняване на тигана при нужда)

За гарниране/декорация:
Сладка версия: подсладител (нектар от агаве, кленов сироп, петмез или други по желание)
плодове (банани, ягоди, малини, смокини или други по желание)
сушени плодове (фурми, стафиди, годжи бери, сушена черница или други по желание)
сурови ядки (кашу, орехи, пекан, бадеми или други по желание)

Солена версия: лютеница, маслини, песто и/или друго по желание

Сочни чиа палачинки с фибри и ядково мляко

Начин на приготвяне:
Разбъркайте всички продукти добре докато получите хомогенна смес.
Оставете за около 15 минути докато семената чиа абсорбират течността и сместа да стане гелообразна.
Изпечете палачинките в загрят на средна степен тиган. Намажете го с малко мазнина при необходимост.
Охладете палачинките върху решетка и декорирайте.

Безглутенови пролетни рулца с нежна плодова плънка

Необходими продукти (за 25 рулца):
За рулцата
25 броя оризови кори

За плънката
200 гр. ягоди/малини
2 банана
5 с.л. кокосови стърготини
3-4 с.л. подсладител по желание (мед, нектар от агаве, кленов сироп, петмез или друго)

За декорацията
авокадо, малини, къпини, банан, киви или друго по желание

Безглутенови пролетни рулца с нежна плодова плънка

Начин на приготвяне:
Пасирайте бананите, кокосовите стърготини и подсладителя с чопър или кухненски робот докато получите хомогенна смес.
Нарежете ягодите на дребни парченца (ако използвате малини, ги сложете цели). Добавете ги към сместа и разбъркайте добре.
Намокрете добре една оризова кора и разпределете 1 с.л. от плънката върху единия край на кората.
Поставете плодчета или ядки по желание върху плънката (докато не сте завили рулцето). Навийте внимателно рулцето като застъпите страничните краища, за да не изтече плънката.

За да си сред първите, които научават за предстоящите ни събития, най-новите продукти и отстъпки, запиши се за нашия newsletter!

 

 

Включи се в дискусията