Posted on

Здрава коса без косопад – възможно ли е това през есента?

Здрава коса без косопад - възможно ли е това през есента?

Есента е сезонът, в който нашата коса е най-изтощена и често ставаме жертва на есенния косопад.  Причините за това биха могли да бъдат следните:

 • дългото лято – слънчеви ултравиолетови лъчи, горещини, морска вода…
 • през този сезон косата навлиза в естествения си стадий “опадване”
 • стрес – отпуските са приключили, отново сме на работа. Графикът ни е натоварен. Времето се влошава, а ние сме потиснати.

Всички тези фактори се отразяват на здравето на нашата коса! Най-честите прояви са: суха и изтощена коса, накъсани краища, косопад. Повишеният косопад е нормално явление през този годишен стадий на косата и би трябвало да отшуми за 6 седмици, но ако продължава след този период или пък количеството на падналата коса е притеснително много, то тогава става въпрос за проблем, който трябва да третираш своевременно.

Ако тази година не искаш твоята коса да бъде жертва на есента, то ние имаме няколко съвета за теб как да намалиш есенния косопад и да направиш косата си по-здрава и жизнена!

През всеки сезон косата има различни потребности, затова и грижата трябва да бъде съобразена с нуждите на косата и скалпа! Предлагаме ти лесна грижа за косата през есента в няколко стъпки…

Стъпка 1

Разресвай косата си два пъти на ден сутрин и вечер по 10 мин. След това масажирай скалпа 3 минути. Този метод е толкова лесен, но в същото време – изключително ефективен, защото подобрява кръвообращението на скалпа. Сутрешното дълго разресване на косата ще премахне мъртвите косми и ще освободи място на новата коса, а вечерното ресане ще премахне прахта, която се е натрупала по косата през деня.

Стъпка 2

Избери правилния шампоан за потребностите на твоята коса. През различните сезони косата и скалпа имат различни изисквания, затова и козметиката, която използваме трябва да е съобразена с нуждите на косата. Шампоаните и балсамите, от които имаме нужда през есента, трябва да са подхранващи, укрепващи косъма и против косопад. Когато подбираш козметиката си, избягвай продуктите с петрол, изкуствени оцветители, SLS, силикони и други подобни изкуствени съставки. Химичните субстанции вредят на косата и скалпа ни. Един обикновен шампоан от близкия козметичен магазин, може да съдържа една активна съставка, като например алое вера, но това не го прави полезен за косата ти. Този конвенционален шампоан съдържа минимално количество от растението, но в по-голямата част от съдържанието си той е съставен от изкуствени съставки.

Е, според теб, как ще подействат петролът и химикалите на косата ти? Винаги залагай на натуралната или био козметиката, защото съставките са активни и натурални. Те наистина действат и много скоро ще видиш резултат.

Шампоанът и балсамът, от които имаш нужда през есента, трябва да подхранват косъма, да го предпазват от свободните радикали, да възстановяват косата, а не толкова да измиват добре и да освежават скалпа. Затова активните съставки, които трябва да търсиш през сезона на есента, са жожоба, провитамин В5, коноп, кофеин, арган, бадем.

 • Шампоан за коса с жожоба и провитамин В5 400 мл., Faith in Nature

  19.99 лв.
  Купи
 • Шампоан за коса с коноп и ливадница 400 мл., Faith in Nature

  20.99 лв.
  Купи

Стъпка 3

Най-ефективната грижа за косата, която дава безотказен резултат, е подхранването на косата и скалпа с натурални базови масла. Тези масла са винаги растителни, те трябва да са студенопресовани, никога рафинирани и без никакви добавки като консерванти, оцветители и парфюми.

Грижата за косата с растителните масла винаги дава резултат, тъй като тези масла са напълно натурални, те съдържат изключително много витамини, минерали и антиоксиданти, от които косата и скалпът се нуждаят. Ценното на растителните масла е това, че тяхната текстура се усвоява изключително лесно от косъма. Затова, употребата на растителни масла веднага действа възстановяващо и укрепващо на косата. Всяко масло се нанася по различен начин на косата. Някои се слагат само в краищата, други по цялата дължина на косъма или пък в скалпа. Престоят с маслата също е различен. Най-подходящите базови масла за употреба през есенния период са: жожоба, арган, кокосово масло, рициново масло.

Избери най-подходящото базово масло за теб и твоята коса и разбери как се употребява от тук:

 • Био_арганово_масло_30_мл_ Wooden Spoon

  Био арганово олио 30 мл. Wooden Spoon

  13.95 лв.
  Купи

Базовите масла могат да се смесват, с цел да се комбинират повече полезни съставки и да имаме на лице по- добро действие върху косата и скалпа. Ако пък не ти се занимава да приготвяш сам комбинация от базови и етерични масла за подхранване и възстановяване на косата, може да използваш готови серуми.

Терапията за коса, която ти представих в три стъпки е изключително лесна. Твоята коса има нужда от точно тези три неща през есента, за да е здрава и красива. Продължително разресване и масажиране за подобряване на кръвообращението. Натурална козметика, която не ти вреди, а напротив, подхранва косата и я прави красива. Активни растителни масла, които са истински еликсир за косата. Тази есенна терапия за коса е едно истинско удоволствие за теб и косата ти!

Включи се в дискусията