Posted on

Жива храна за малки и големи – наръчник за кълнове

Жива храна за малки и големи - наръчник за кълнове

Наръчник за кълнове

“Не яж това, вредно е!”, “Избягвай еди какво си, не е полезно”, “Не давай това на детето си!”

Едва ли има човек, който не е чувал тези и много други подобни фрази! Здравословното хранене определено не се свежда до това какво не трябва да се яде. Нашата идея е да ти покажем какво да включиш към менюто си, за да бъдеш по-здрав и да се чувстваш по-жизнен!

Правиш ли разлика между жива и мъртва храна?

Жива наричаме храната, която не е преминала през никаква термична обработка. Това са всички плодове, зеленчуци, ядки, семена, които са в суров вид, така както ги срещаме в природата.
Всички продукти, които са преминали през термична обработка, вече не са живи, тъй като повечето полезни вещества в тях са унищожени. Суровите плодове и зеленчуци са най-богати на витамини, минерали, ензими и антиоксиданти.

Колкото повече плодове и зеленчуци консумира, то толкова по-здрав и жив се чувства. За да бъдем по-здрави, трябва да увеличим колкото се може повече живата храна в нашето меню за сметка на сготвената, която е лишена от полезните елементи.

Кое прави суровата храна толкова ценна за тялото ни?

Суровата храна е 7 пъти по-богата на ензими, които липсват в мъртвата храна. Ензимите са протеини, които са необходими на нашето тяло, за да може то да функционира правилно. Човекът произвежда ензими най-вече от три източника. Това са метаболитни ензими, храносмилателни, които се произвеждат от тялото и хранителни ензими, които идват от живите храни.

Жива храна за малки и големи - наръчник за кълнове

Ако искаш да увеличиш консумацията на жива храна…

…то кълновете са най-доброто решение за малки и големи! Суровите семена са изключително полезни за организма, но след като те покълнат се превръщат в най-живата и пълноценна храна за твоето тяло.

Защо кълновете са по-полезни от суровите семена?

В състава на семената влизат инхибиторите, които затрудняват храносмилателната система, но след като дадено семенце покълне, инхибиторите се унищожават. Този процес превръща кълновете в жива храна, която се усвоява много лесно от организма. Нишестето в състава на семето се превръща в малцова захар. Множество проучвания доказват, че кълновете са богати на витамини, минерали, ензими, които много лесно и бързо се усвояват от организма. Консумацията на кълнове ни прави много по-жизнени и здрави, тъй като, благодарение на богатия си на полезни вещества състав, имат лечебни свойства за човешкото тяло.

Ако трябва да обобщим казаното до тук…

 • Kълновете са богати на витамини, минерали, ензими и антиоксиданти
 • Те са нискокалорични, лесни за усвояване
 • Дават ни енергия и ни пречистват от токсините

Живата храна, кълновете и децата

Различните кълнове имат различен хранителен състав, но всички те са богати на фибри, омега-3, витамини от групата В, витамини А и К. Те съдържат и минерали: натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо. Целият този богат състав на полезни за организма вещества, прави кълновете изключително полезни за децата, които, за да растат здрави трябва, да си ги набавят от храната. Изключително трудно е да си набавим всички, необходими за организма ни вещества, само чрез храната. Затова и често прибягваме към хранителни добавки, за да защитим организма на най-малките.
Е, защо да не подсилим имунната система на децата ни именно с кълнове?

По правило, децата не харесват здравословната храна!

Почти всички родители се сблъскват с този проблем – на децата не им се яде здравословна храна. Един от начините да запалите интереса и апетита на детето към кълновете е като го включите в процеса на приготвяне на кълнове. Той е изключително прост, но вълнуващ. За всяко дете е интересно да вземе едно семенце, да види как в течение на времето то се променя и покълва.

За да получим кълнове, са ни необходими много малко усилия и средства.

Жива храна за малки и големи - наръчник за кълновеКак да си направиш кълнове в домашни условия?

Покълването е естествен природен процес, затова е и толкова лесен. Повечето семена, с изключение на няколко слузообразуващи (ленено семе, синап и др.), покълват по един и същ начин в три бързи стъпки:

 1. Измий добре семената, покрий ги с вода и ги остави да покълнат за около 24 часа на стайна температура, по възможност на тъмно място.
 2. След като измине едно денонощие трябва да отцедиш цялата вода и да промиеш семенцата.
 3. Всяка сутрин и вечер трябва да промиваш кълновете и да премахваш излишната вода.

Методът за покълване в домашни условия е прост и са ти необходими само няколко неща: семена,  уред за покълване  или буркан с марля, вода.

ВАЖНО! Не купувай семена от аграрни магазини, защото те най-вероятно са обработвани с препарати и пестициди. Категорично, кълновете, получени от тях, не са подходящи за консумация. Потърси био семена за покълване, които са чисти и не съдържат препарати!

Уред за покълване – най-лесният и чист начин за покълване на семенцата. Обикновено уредите съдържат по четири легенчета, което означава, че наведнъж може да покълвате до четири вида семена. Ако искаш да покълваш слузообразуващи семена, трябва да поставиш марля на дъното на легенчето.

Наръчник за кълнове

Както вече разбра, от почти всяко семенце можем да получим кълнове. Стига то да е сурово и да не е обработено. Винаги купувай семена, които са от биологичен произход, а не семена за посев, защото повечето семена за посев са обработвани с пестициди и други химикали. Ето и едни от най-харесваните семена за покълване:

Жива храна за малки и големи - наръчник за кълнове1. Люцерна, наричана още алфаалфа. Подходяща е за хора, страдащи от анемия и диабет. Помага за увеличаване на апетита и повишаване на телесната маса. Използва се като диуретично средство, при проблеми с бъбреците и пикочните пътища, при нарушено храносмилане и проблеми с черния дроб. Люцерната понижава и нивата на холестерол в кръвта. Препоръчва се и при кърмене, тъй като увеличава количеството кърма. Действа успокояващо на симптомите на предменструалния синдром.

Вкусови характеристики: Любима на малки и големи, тъй като кълновете от люцерна са много свежи и хрупкави. Може да ги добавиш към всякаква салата, супа или сандвич!

Покълване: С уред за покълване, изплакване 1-2 пъти на ден, покълване: 4 до 6 дни, според температурата, височина: 2.5 см – 5 см.

2. Боб мунг – кълновете са богати на фибри и са отлични за балансиране нивото на инсулин, тъй като леко понижават нивото на захарта в кръвообращението.

Вкусови характеристики: Кълновете стават хрупкави и сочни. Могат да се консумират самостоятелно или като разядка преди основното хранене. Ако харесваш ориенталската кухня, то кълновете от боб мунг са точно за теб.

Покълване: Накисване: 8-12 часа , изплакване: 3-5 пъти на ден, покълване: докато покълнат напълно.

3. Броколи – Кълновете от броколи са добър източник на минерали като калий и сяра, фибри, витамин А и C. Известни са като природен агент срещу туморните клетки – много богати са на живи ензими, които укрепват естествените защитни сили на организма.

Вкусови характеристики: остър и леко лютив вкус. При консумация е добре да ги комбинираш с други кълнове.

Покълване: Накисване: 8-12 часа , изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: докато покълнат напълно.

4. Детелина – Зелените листа на кълновете съдържат високо количество хлорофил. Кълновете от детелина са подходящи при детоксикация. Богатото им съдържание на изофлавоноиди ги прави мощни антиоксиданти.

Вкусови характеристики: свежи и хрупкави

Покълване: Накисване: 10-12 часа, изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: 4-5 дни (непряка слънчева светлина на 4-ия ден), височина: 2.5 сm до 5 cm

5. Елда – Кълновете от елда са богати на витамин B-комплекс, калий, фосфор, калций и лецитин, което подпомага намаляване нивото на лошия холестерол. Подсилват дейността на червата и стимулират апетита.

Покълване: Накисване: 8-12 часа, изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: 10-12 дни, височина: 5 сm до 12 cm

6. Леща – много добър източник на протеини, желязо, витамин C, фибри и минерали като калий и фосфор.

Вкусови характеристики: Кълновете от леща са по-богати на хранителни вещества и по-лесни за усвояване отколкото узрялото семе. Запари кълновете за няколко минути, за да ги направиш още по-лесни за храносмилане. Вкусът им е приятен.

Покълване: Лещата расте бързо, лесно и в големи количества. Накисване: 8-12 часа, изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: 2-4 дни, височина: 2.5 сm до 5 cm

7. Нахут – известен с високото си протеиново и ензимно съдържание. Покълването му освобождава пълния му хранителен потенциал, като благоприятства усвояването на полезните вещества.

Покълване: Накисване: 8-12 часа, изплакване: 2-4 пъти на ден, покълване: 2-4 дни, височина: 2.5 сm до 5 cm

8. Праз лук – богати на аминокиселини , ензими, витамини и минерални елементи. Известни са като природен антибиотик и дезинфектант. Кълновете от праз лук повлияват добре при възпаления, язва и храносмилателни проблеми.

Вкусови характеристики: След покълване семената на праз лук губят силният си аромат на лук. Кълновете са много по-лесни за храносмилане.

Покълване: Времето за покълване е доста дълго – приблизително две седмици. През първата седмица се появяват опашчиците,  а след втората – растежът завършва.
Накисване: 12 часа, изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: 8-14 дни, височина: 2.5 сm до 5 cm

9. Синап стимулира кръвообращението и облекчава болки и напрежение в мускулите. Кълновете от синап са идеално природно средство при настинки и грип.

Вкусови характеристики: кълновете имат приятен, леко лютив вкус, което ги прави чудесна добавка към салати и супи.

Покълване: Накисване: 4-8 часа, изплакване: 2-3 пъти на ден, покълване: 4-6 дни, височина: 2.5 сm до 5 cm

Това са едни от най-любимите кълнове на малки и големи, които са богати на полезни вещества. Също така, може да си направите кълнове от слънчоглед, пшеница и други семена. Кълновете са много ценна храна заради богатството на витамини, минерали, ензими и антиоксиданти. Не забравяйте, че може да покълнете едно семенце през всяко време на годината и да заредите тялото си с енергия и здраве!

 • Био пшеница за покълване, 80гр., Geo

  4.59 лв.
  Още
 • Биоечемик за покълване, 80г- Geo

  4.59 лв.
  Още
 • Зимна репичка за покълване 20 гр., Geo

  4.59 лв.
  Още
 • Уред за покълване

  Уред за покълване

  Оценено на 5.00 от 5
  32.49 лв.
  Купи
 • Червени репички за покълване 15 гр., Geo

  4.59 лв.
  Още

Включи се в дискусията