Posted on

Веган лешникови бонбони с кестени

Ние, от Био магазин Spirala, решихме да предизвикаме кулинарните блогъри като им предоставим продукти по техен избор и ги оставим да се развихрят в кухнята. Сега сигурно се чудиш какво сме им дали и какво са ни приготвили те. Представяме ти рецептата за бонбони на Невяна от Bliss Bites

Веган лешникови бонбони с кестени

Необходими продукти за Веган лешникови бонбони с кестени:

Продукти за основата
10 гр. какаово масло
6 ч.л. бадемова сметана
1 пълна ч.л. гъст мед
80 гр. брашно от сурови лешници
80 гр. белени печени кестени
1 ч.л. екстракт от ванилия
6 с.л. лешников тахан
20-25 бр. цели сурови лешници
щипка сол

Продукти за лешниковата глазура
3 с.л. лешников тахан
3 с.л. бадемова сметана
7 с.л. оризово мляко
1/2 ч.л. ванилови зърна на прах
1 пълна ч.л. гъст мед
2 ч.л. сурово какао на прах
1-2 ч.л. натрошени лешници за поръсване
1/3 ч.л. агар-агар на прах

Продукти за шоколадовата глазура
35 гр. какаова паста
5 гр. кокосово масло
мед по желание

Продукти за лешниковото покритие
4-5 с.л. натрошени лешници или лешниково брашно
около 5-10 гр. какаова паста*

*Разтопена на водна баня или на слаб огън (с разбъркване) или ако остане от шоколадовата глазура

Веган лешникови бонбони с кестени

Начин на приготвяне на Веган лешникови бонбони с кестени:

Приготвяне на основата
Сложете всички продукти без лешниковото брашно и целите сурови лешници в тенджера на котлона. Остави да се затоплят на слаб или среден огън докато се разтопи какаовото масло. Сместта не трябва да е твърде гореща – около 36–38 °C.
Когато течността и кестените са достатъчно топли, добавете лешниковото брашно. Пасирайте до получаване на хомогенна и гладка смес.
Оставете да стегне в хладилник за около 20-30 минути.
Оформете топчета от охладената смес. Сложете по един цял лешник във всеки бонбон. Сложете готовите бонбони в хладилник за около 10-15 минути. През това време пригответе глазурите.

За лешниковата глазура 
Сложете в тенджера на среден огън оризовото мляко, бадемовата сметана и агар-агара. Когато агарът се стопи, намалете силата на котлкона до слаба. Разбърквайте добре докато всички останали продукти се разтворят. Оставете сместа настрана докато приготвяте шоколадовата глазура.

За шоколадовата глазура
Разтопете какаовата паста и кокосовото масло на водна баня или на слаб огън (с постоянно разбъркване). Температурата на сместа не трябва да превишава 40 °C . По желание добавете мед.

Извадете бонбоните и ги разделете на 3 равни части.
Покрийте едната част с лешниковата глазура и поръсете с натрошени лешници.
Другата част покрийте с шоколадовата глазура и отново поръсете с натрошени лешните.
Третата част оваляйте в натрошените лешници и залейте с малко какаова паста.

Съхранявайте готовите бонбони в хладилник.

НевянаЗдравейте! Казвам се Невяна и съм студентка. Образованието ми няма нищо общо с храната. Приготвям си здравословни неща за хапване, а удоволствието от процеса е просто бонус…
Вдъхновявам се от природата – гори, полета, цветя, билки, диви аромати, цветове, растения и какво ли още не.


Старая се да използвам повече пълнозърнести и нерафинирани продукти.

Обичам сама да си отглеждам и бера храната, но когато нямам тази възможност, се интересувам от къде са дошли продуктите и дори  понякога се запознавам с производителя.
Едно от любимите ми занимания е да събирам гъби и билки. Така, когато ги консумирам, сякаш мислено се пренасям на мястото където съм ги брала.

Ако и ти имаш блог и искаш да участваш в нашата рубрика за Здравословни рецепти и да покажеш, че можеш да приготвяш вкусни, интересни и екзотични рецепти без месо, изпрати имейл на stefaniya@spirala.bg с тема Здравословни рецепти, а ние ще ти изпратим продукти, с които да го направиш.

Продукти, използвани в рецептата за Веган лешникови бонбони с кестени

  • Био бакпулвер с винен камък, 17г-Bio Vegan

    0.85 лв.
    Купи
  • Био какаова паста /маса/ 250гр., Spirala

    Био какаова паста /маса/ 250гр., Spirala

    18.50 лв.
    Още
  • Оризова напитка с калций

    Био оризова напитка с Калций, 1л. The Bridge

    4.65 лв.
    Купи
  • Био тиквено семе, 250г – Био Класа

    4.99 лв.
    Купи
  • Биологичен пчелен мед – манов 330гр., Калофер

    7.99 лв.
    Купи

 

Включи се в дискусията