Posted on

Спирала рататуи

Спирала рататуи

Лятото е сезонът на пресните тиквички и патладжани, да се възползваме с класическата френска рецепта за рататуи, класическа зeленчукова спирала 🙂

Необходимите продукти:

  • 500 гр домати
  • 3 глави лук
  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 4 скилидки чесън
  • 1 чушка/пиперка
  • 1 чаена лъжица мащерка
  • 1 чаена лъжица риган
  • зехтин

Необходимо време за приготвяне:

30 мин. подготовка
45 мин. печене

Нарязваме патладжана на шайбички и го посоляваме с цел да изтекат горчивите му сокове. След като го посолите го оставете на страна.

Междувременно нарязваме чесъна и лука на дребно. В дълбок тиган или тенджера изсипваме 3-4 супени зехтин за готвене, добавяме нарязаните една глава лук и чесъна и разбъркваме за около минута. След това към тях добавяме нарязаните на кубчета домати и отново разбъркваме.

Към доматената смес добавяме и нарязаната на ситно чушка / пиперка, 1 чаена лъчижка сол, както и мащерката / около 1 чаена лъжичка суха мащерка е достатъчна . Доматената смес оставяме да ври, докато сосът се сгъсти и водата изври. Докато доматената смес ври измиваме и нарязваме на колелца тиквичката, заедно с останалите две глави лук. Измиваме и осоления патладжан.

Сгъстеният доматен сос изсипваме в тава и върху него като нареждаме колелцата тиквички, лук и домати, като ги редуваме и застъпваме докато свършат. Печем ястието в предварително загрята на 200 градуса фурна за 45 минути.

Bon Appétit!

 

снимка sxc.hu

Включи се в дискусията