Posted on

Сурова торта с Мента и Моринга

Сурова торта с Мента и Моринга

Консумацията на зеленолистни е едно от най- хубавите неща, които можем да направим за тялото си. Защо да не ги приемем във формата на десерт?

Сурова торта с Мента и Моринга – форма 26 см. около 14/16 бр.

Основа за Сурова торта с Мента и Моринга:

  • 80 гр. бадеми
  • 50 гр. кашу
  • 30 гр. кокосови стърготини
  • 30 гр сусам на прах (може и черен)
  • 1 с.л. моринга на прах
  • шепа / 1 ч.ч. прясна мента
  • 6 бр. сушени смокини
  • 8 бр. фурми  (обезкостени)
  • кора от 1 лимон

Украса (по желание):

  • 2 с.л. кокосово масло (разтопено)
  • 2 с.л. сурово какао на прах
  • 1 с.л. агаве или др. течен подсладител

Плънка за Сурова торта с Мента и Моринга:

  • Кокосова сметана 100 гр.
  • 200 гр. кашу (накиснато)
  • 2 с.л. вода
  • ½ лимон (сок)
  • 4 с.л агаве или др. подсладител по избор
  • ½ ч.л моринга
  • 1 ч.л ванилия
  • 2 – 3 капки ментово екстракт/есенция (годно за консумация)
  • 3 ч.л. маскит (по желание)
  • щипка сол
  • шепа / 1 ч.ч. бейби спанак
  • шепа / 1 ч.ч. прясна мента  (по желание, за по наситен ментов вкус)

Предварително По отделно накиснете фурмите, смокините и кашуто за плънката за 30 мин. в топла вода. Разтопете на водна баня кокосовата сметаната и масло в отделни съдове или един след друг.

За основата: В кухненски робот блендирайте всички съставки без мента до получаване на лепкава смес. Добавете мента и пулсирайте 5-6 пъти. Разделете във форма с хартия за готвене като внимавате да е плътно и равномерно. Сложете в хладилника докато правите плънката.

За плънка: В кухненски робот или блендер смесете първо кашуто с водата и лимона. Когато стане ситно добавете и останалите съставки, без спанака. Блендирайте до получаване на кремоoбразна плътна смес. После добавете спанака и блендирайте до получаването на хомогенна смес. В зависимост от мощността на уреда ще отнеме известно време и може би ще се наложи няколко пъти да спирате и да обирате с шпатула стените. Залейте основата и оставете да стегне в хладилника за 4 часа или за през нощта. Ако искате да декорирате, оставете тортата в хладилника докато подготвите сосът и после украсете. Издържа до 5 дни в хладилника добре покрита.

Николета КолеваЗа украсата: Разбъркайте съставките добре. После декорирайте по ваше желание с помощта на малка лъжичка.

Казвам се Николета Колева и открих призванието си да готви професионално вегетарианска и веган храна, докато живеех и пътувах над 5 години из Азия. Сертифицирах се в Бали за професионално приготвяне на сурови ястия, а две години  по-късно бях инструктор/готвач при провеждането на същия курс. Ако тази рецепти ти допада и искаш да научиш други полезни и вкусни рецепти за сурови десерти и ястия, както и идеи и техники за приготвянето им, можете да посетите мои кулинарните курсове. Повече информация можете да намерите на моята facebook страница – www.facebook.com/NikoletaKolevachef

Включи се в дискусията

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *