Posted on

Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Spirala

Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Spirala

На 12.12.2014 в Био супермаркет Spirala се проведе Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Spirala, с участието на нашите приятели от ресторант Soma Vital Food. Мими – главният шеф готвач от здравословен ресторант www.SomaVital.bg ни въведе в света на кулинарните здравословни изкушения. Тя демонстрира на място как да си приготвим сами в домашни условия сурова плодова торта, сурови бонбони със супер храни и етерични масла и пушено топено сирене за мазане.
Ето и рецептите, които Мими сподели с нас:

Плодова сурова тортаПлодова сурова торта
Блат: бадеми – 200 г, тиквено семе – 50 г, слънчогледово семе – 50 г, мед/агаве – 1 с.л., кокосово масло – 50 мл,  хималайска сол – ¼ ч.л.
Крем: различни плодове – приблизително 400 г, кашу – от 200 до 350 г в зависимост от гъстотата на пасираните плодове, кокосово масло – 75-100 мл, парченца плод, мед/агаве/фурми – количеството зависи от сладостта на плодовете
Приготвяне: Ядките и семената се блендират със солта. Добавят се подсладителя и кокосовото масло. Забъркава се ронливо, едрозърнесто „тесто“. Разпределя се по формата. Заглажда се с мокра лъжица. Паисрат се плодовете. Постепенно добавяме кашу, докато получим необходимата гъстота. Трябва да е толкова гъста консистенция, че като гребнеш с лъжичка и върнеш обратно в сместа да се задържи за малко, без да се смесва напълно с останалата част от крема. Тогава се добавят солта, кокосовото масло и подсладител, ако е необходимо. Украса: подръчни материали

Сурови бонбони със супер храниСурови бонбони със супер храни
Продукти: какаово масло – 150 г, кокосово масло – 150 г, кашу – 300 г, годжи бери – 70 г, червени боровинки – 70 г,  чиа – 20 г, етерични масла
Приготвяне: Кашуто се блендира до получаването на фин прах. Добавят се маслата и се блендира до получаването на нежна еднородна консистенция. Сместа се разделя на две равни части и във всяка част се добавят различните сушени плодове и етерични масла. Разпределят се по формичките за бонбони и се прибират в хладилник или камера, докато стегнат.

Пушено сирене от кашу за мазане
Продукти:- кашу – 200 г, картофи – 200 г, хранителна мая – 1-2 с.л., пушен червен пипер – 1 ч.л., хималайска сол на вкус, лимонов сок на вкус
Приготвяне: Картофите се сваряват. Всичко се блендира с вода до желаната консистенция. И се маже на филийка

Очакваме ви на следващата работилница, която ще се проведе съвсем скоро в Био магазин Спирала – София, ул. Кишинев 17 (срещу входа на Южен парк на ул. Козяк) Може да следите за повече подробности групата ни във facebook Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Spirala.

Включи се в дискусията