Posted on

Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Spirala: Без яйца – добри и вкусни алтернативи на яйцата.

Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Spirala: Без яйца - добри и вкусни алтернативи на яйцата.

На 06.03.2015 в Био супермаркет Spirala се проведе Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Spirala, с участието на Мими от от здравословен ресторант Soma Vital Food. Тема на вечерта беше Без яйца – добри и вкусни алтернативи на яйцата.
Много от нас, които правим първи стъпки във веганското хранене, постим или просто искаме да изключим яйцата от диетата си, се притесняваме, че няма с какво да заместим яйцата в любими ястия. Тук на помощ идва Мими, която сподели с нас своите любими алтернативи на яйцата.
Гостите ни опитаха от вкусотиите, които приготвихме на място, както и дегустираха бяло вино Clearly organic, крафт бира Glarus – London Porter и English AleYogi чай, айрян от кашу и още много изненади.

А за тези от вас, които не успяха да присъстват ще споделим рецептите тук.

Яйца по панагюрскиЯйца по панагюрски
Продукти: 1бр. авокадо, черна хималайска сол, 1с.л. олио от гроздово семе, 150г кисело мляко от кашу или соево, една скилидка чесън, 1ч.л. кокосово масло ароматно, 2с.л. кокосово масло неароматно, ½ ч.л.сладък червен пипер
Приготвяне: Авокадото, олиото и черната хималайска сол се намачкват с вилица. Загребва се с лъжица за сладолед и се оформят 2 топки в средата на чинията. Киселото мляко се овкусява с нарязания на ситно чесън и розова хималайска сол. Червения пипер се запържва за 2-3 секунди в комбинация от ароматното и неароматното кокосово масло. Авокадото се залива с киселото мляко и с червения пипер. Ако държим ястието да е сурово, само поръсваме с червен пипер. По желание може да добавим и сирене от кашу.

Миш-МашМиш-Маш
Продукти: 100г тофу, 1с.л. мазнина за готвене, ½ малка глава лук, 150г печена чушка, 50г сирене от кашу, черна хималайска сол, черен пипер, магданоз
Приготвяне: Лукът се задушава в минимално количество мазнина, добавят се чушките, готвят се до затопляне, тофуто се намачква с пръсти, за да изглежда на бучици, като изпържено яйце. Най-накрая добавяме сиренето и разбъркваме, докато се разтопи. Овкусяваме.

Ленено семе като заместител на яйце
Продукти: 5 с.л. ленено семе + 3 ч.ч. вода
Приготвяне: Водата и лененото семе се смесват в огнеопорен съд и се оставят да заври водата. След завиране, температурата се намаля и се оставя да покъкри 20-25 минути до сгъстяването на сместа. Лененото семе се отцежда и запазваме водата, която вече е получила коснсистенцията на белтък. Сместа може да се използва, както за заместител в печивата (като се добавя в течните съставки вместо някаква част от млякото), така и за приготвянето на целувчена смес – чрез разбиване с миксер.

Нахутено брашно като заместител на яйца
Продукти: ¼ ч.ч. нахутено брашно + ¼ ч.ч. вода или веган мляко
Приготвяне: Използва се в сладкарството, но за разлика от лененото семе, брашното се добавя към сухите съставки, а водата към течните съставки, т.е. не се смесват предварително, както при лененото семе. Използва се също като заместител на яйцата във всички видове омлет и в солени палачинки.

Заместител на яйца на прах
Продукти: 2 ½ ч.ч. араруут (arrowroot powder) или брашно от тапиока + ½ ч.ч. бакпулвер + 1с.л. гуар гума или ксантанова гума на прах
Приготвяне: Всички съставки се смесват добре в буркан. Едно яйце се равнява на 1 ½ ч.л. прах+3с.л. вода. Използва се във всички печива, които включват яйца, включително и в пайовете.

Кулинарна работилница за здравословна и жива храна SpiralaОчакваме ви на следващата кулинарна работилница за жива и здравословна храна, която ще се проведе през април в Био магазин Спирала – София, ул. Кишинев 17 (срещу входа на Южен парк на ул. Козяк)
Всички любители на истинската здравословна храна са добре дошли при нас. Таксата за участие е 10 лв., като записването става предварително на място в Био магазин Спирала или на имейл spiralabg@gmail.com.
Може да следите за повече подробности групата ни във facebook Кулинарна работилница за здравословна и жива храна Spirala.

 

 

1 comment

Включи се в дискусията