Posted on

Направи си сам супер маска за суха коса

Направи си сам супер маска за суха коса

Кои са причините за суха коса?

Причините за суха коса могат да бъдат най-разнообразни. Ако кожата на цялото ви тяло е суха и не произвежда достатъчно себум, то това се отразява и на структурата на косъма. В някои случаи, сухата кожа и коса са провокирани от липса на витамин А. Този проблем може да бъде унаследен, но най-често самите ние предразполагаме косата си към липса на хидратация и виталност.
Честото и продължително боядисване със силни химични бои унищожават естествения баланс и структура на косъма. Затова е добре да използваме качествена и щадяща боя за коса. Най-често такива щадящи косата средства за оцветяване са бои или къна, които съдържат 100% натурални растителни багри. Те нямат синтетични оцветители, парабени, амоняк, пероксиди и други химични субстанции, които отнемат естественото оцветяване и унищожават обвивката на косъма.
Постоянното третиране с вредна козметика, която съдържа химични вещества, нарушава естествената структура и хидратация на косъма и скалпа. Употребата на маша, сешоари и преси за коса трябва да бъдат забравени за хората, които страдат от суха коса, защото те допълнително изсушават и отнемат хидратацията на косъма.

суха косаКакво представлява сухата коса?

Косъмът е много тънък и се къса при разресване, което довежда до постоянно цъфтене на краищата. При цъфтене знаем добре, че косата спира да расте.
Сухата коса е много остра на допир и това допълнително създава дискомфорт и поражда усещането, че косата ни е още по-суха.
Косъмът не съдържа достатъчно себум и вода, т.е. не може да се самопредпазва от външни фактори.
Затова е добре да използваме щадяща козметика, която не съдържа химични вещества, а е произведена от органични и растителни съставки, които са полезни за баланса на косата и кожата, като и позволяват да се възстанови.

Три златни съвета за суха коса:

  • Мийте косата си възможно най-рядко, защото при сухата коса всяко едно измиване унищожава хидролипидния баланс на косъма.
  • Никога не третирайте косата си с топли уреди, тъй като те допълнително изтощават и изсушават.
  • Използвайте само козметика предназначена за суха коса.

Ето една супер рецепта за суха коса, която може да си направите в домашни условия.


супер маска за суха косаРецепта за супер маска за суха коса:

Смесете всички продукт, след което разтопете на водна баня, докато не стане еднородна смес. Изчакайте сместа да изстине за няколко минути, така че да може да я нанесете с ръце.

Внимание:

Таз маска се слага на косата докато е топла, защото продуктите са в течно състояние и по-лесно се нанасят. Нанесете маската първо само в корените и масажирайте скалпа. След като втриете маската в корените, остатъка разпределете по дължината на косъма и сложете шапка за баня, като останете така за 20 минути.

Измийте косата с шампоан за суха коса, който съдържа арника и трици, тъй като тези две съставки действат благоприятно на вътреклетъчния метаболизъм на косата.

Не се притеснявайте, че съставките на тази маска са много лепкави и неприятни за нанасяне върху косата. Всички те се разтварят много лесно във вода и се отмиват без никакъв проблем. Кленовият сироп и кокосовото масло са двете ключови съставки, които ни помагат да се справим с проблема на сухата коса.

Защо?

Кленовият сироп съдържа полезни хранителни вещества. Той набавя на кожата на скалпа витамин А и други полезни за възстановяването на баланса на косъма съставки. Основната причина за добавянето на кокосов масло е заради невероятното му свойство да предпазва косата от изсушаване. То е идеалният, безвреден и действащ овлажнител за коса!

Ние от Био магазин Спирала смело и отговорно заставаме зад думите си, че кокосовото масло е ключът към здравата и жизнена коса!

Изпробвайте маската без да се притеснявате, че е прекалено лепкава, напротив ще отмиете всичко без проблем. Тази маска е полезна за косъма, както и за скалпа. След това споделете мнението си с нас в социалните мрежи: facebook, LinkedIn, Google+, както и на място в Био магазин Спирала в София на ул. Кишинев 17.

 

Включи се в дискусията