Posted on

Седмицата на брашното в Био Магазин Спирала

От 06.04 до 12.04.2015 може да закупите всички видове брашна в Био Магазин Спирала с 5% отстъпка. Намалението важи само при поръчка онлайн. Може да закупите предпочитаното от Вас брашно онлайн от нашия сайт от тук. Доставката е в рамките на 24 часа с куриер. Начисляването на отстъпката ще се осъществява впоследствие от наш служител и вие ще бъдете уведомени по телефона за стойността на цялата поръчка преди да я изпратим към Вас.

Процесът на месене или приготвяне на тестени изделия е свързан с повече свободно време. Затова и много от нас предпочитат да купят готовото. Тази година около Великден имаме 4 почивни дни, защо да не се пробваме да си направим домашен козунак или питка? Дори и да не сме много добри в месенето, самият процес на приготвяне на тестото е забавен и релаксиращ. Домашноприготвеният козунак, макар и несполучлив, винаги е по-добра алтернатива от добре изглеждащият купен.

Седмицата на брашното в Био Магазин СпиралаКакво е важно да знаем за брашното?

Брашното е хранителен продукт, който се получава от смилане най-често на зърнени култури.
Видът на брашното се определя от зърнената култура, която е смляна на прах.
Най-разпространените  видове брашно у нас са получени от пшеница, ръж, овес, царевица, нахут, просо, ориз. Можем да получим брашно и от незърнени култури като елда, картофи,тапиока или соя.
Типът на брашното се определя спрямо пепелното му съдържание. Тази стойност, наречена пепелно съдържание, отразява колко добре е пресята културата и до каква степен е отделена обвивката на зърното. Колкото по-ниско е пепелното съдържание, то толкова по-фино, по-бяло и по-лесно за месене и приготвяне е брашното. За сметка на това почти всички минерали и полезни свойства са унищожени при преработването.
При високо пепелно съдържание на лице имаме повишено съдържание от обвивката на зърното, по-тъмен цвят, по-ниски хлебопекарни възможности, но богато на минерали, витамини, ензими и белтъчини.
От всяко едно зърно може да се направи както бяло, така и пълнозърнесто брашно.

Седмицата на брашното в Био Магазин СпиралаКак да познаем пълнозърнестото от бялото брашно от етикета?

Колкото по-ниска е цифрата на типа, то толкова по-преработено и фино е брашното. Ако си купите брашно от типовете 450, 500, 520, 600, 650, 700, 800, то това е бяло брашно. Тип 1000-1150 – Типово брашно, Тип 1750-1850 – Пълнозърнесто брашно.

С какви типове и видове разполагаме ние в Био Магзин Спирала?

 1. Бяло пшеничено брашно на Shipton Mill  – произход Великобритания.
 2. Брашно за бял хляб БЕЗ ГЛУТЕН – това е готова смес от брашно на ориз, картофи, тапиока, ксантанова гума
 3. Брашно за бял хляб с набухватели БЕЗ ГЛУТЕН – готова смес от брашно от ориз, картофи, тапиока, царевица, елда и набухватели.
 4. Брашно за черен хляб БЕЗ ГЛУТЕН – смес от брашно от ориз, тапиока, рожкови, елда, фибри от захарно цвекло, ксантанова гума.
 5. Оризово брашно БЕЗ ГЛУТЕН
 6. Пшенично брашно тип – 1050, производителят е GreenOrganics.
 7. Био пълнозърнесто пшенично брашно от Shipton Mill –  едросмляно брашно е приготвено в съдове от брястово дърво, като смес от английска пшеница, пшеница от сорта Марис Уиджън и канадска пшеница от най-висок клас. Тази смес е внимателно смляна по традиционен метод.
 8. Пълнозърнесто брашно от СПЕЛТА на “Слънце и Луна” – спелтата е древен сорт пшеница, позната е и с наименованието динкел. Този сорт се е образувал естествено от семената на лимец и диво жито.  Зърнената култура е богата на витамини А, Е, В1, В2, ницин, протеини и минерали. Можем да заместим бялото брашно със спелта, тъй като печивата стават хрупкави и меки.
 9. Био брашно от спелта (динкел) тип 1050, производителят е Dinkelmeht. Това, което трябва да запомните за спелтата е, че тази култура не подлежи на никакво наторяване и при третиране с препарати, тежки метали и химикали, растенията не раждат повече.
 10. Пълнозърнесто брашно от лимец      
 11. Пълнозърнесто брашно от лимец, “Слънце и Луна”, тип 1850
 12. Пълнозърнесто царевично брашно
 13. Пълнозърнесто брашно от ръж, “Слънце и Луна
 14. Пълнозърнесто брашно от Амарант, без глутен: тази зърнена култура съдържа протеини, аминокиселини, лизин, сяросъдържащи аминокиселини, скорбяла. Може да се използва заедно с други безглутенови брашна. Термичната обработка на амаранта подобрява вкусовите му качества. Това брашно е подходщо особено за хора, страдащи от стомашно-чревни неразположения.
 15. Кокосово брашно – това е един от най-добрите източници на фибри. Това брашно е подходящо за приготвяне на сурови десерти. Подходящо е и за печене.  Съдържанието на въглехидрати е много ниско, затова е подходящо за хора които котролират теглото си.
 16. Брашно от елда – то не е добито от зърнени култури. Елдата е триъгълно семе. Брашното е подходящо както за сладкиши, палачинки и други сладки тестени изделия, така и за приготвянето на хляб.
 17. Брашно от нахут – получава се от смлени сурови нахутени ядки. Съдържанието на мазнини е в пъти по-ниско от останалите ядки като орехи, лешници и др. То има чудесното качество да се сгъстява бързо и лесно и затова е много подходящо за шницели, пици, омлети.

Екипът на Био Магазин Спирала реши тази година да насърчи с 5% отстъпка от цената на всички брашна при поръчка онлайн от нашия сайт, онези от вас, които по празниците ще запретнат ръкави и ще месят козунаци, питки и баници или ще приготвят тестени сладкиши, мъфини, курабийки, палачинки, мекици, бухтички и т.н.

Включи се в дискусията