Posted on

Интервю с Любка Асенова – треньор по кикбокс, кондиционни тренировки

Любка Асенова - треньор по кикбокс

Казвам се Любка Асенова
На 31 години съм.
В момента живея в София.
Неомъжена съм.
По образование имам магистърска степен по Спортна анимация.
Основните ми занимания и хобита са свързани със спорт и планини.
В момента работя като масажист-терпаевт и треньор.

Био Магазин Спирала: С какъв спорт се занимавате?

Любка Асенова: Занимавам се с кикбокс, кондиционни тренировки от 6 години без прекъсване. Тренирам 3 пъти в седмицата по един час. Кондиционните тренировки развиват всички физически качества: за отслабване, стягане, релеф, изграждане на мускулна маса, изчистване на мазнини, подобряване на виталния капацитет и аеробните способности на организма. В този спорт се използват различни уреди – гирички, ластици, фитбол топки, тежести, пудовки, бърза стълбичка и различни други уреди. Харесва ми разнообразието от уреди и упражнения. Тренираме в залата PlaySport , която се намира на бул. Черни връх N-8. Всеки вторник и четвъртък  тренировките започват в 19.00ч, всеки заинтересован е добре дошъл. Може да намерите повече информация за тренировките на нашата facebook страница.

Play Sport CenterБ. М.С.: Защо избра точно този спорт?

Л. А.: Най-вече, защото обичам силовите натоварвания. Спарингът ми дава много емоции, адреналин, рефлекси, бързина. Що се отнася до тялото, кондиционното трениране оформя всички мускулни групи.
Кондиционните тренировки ми дават възможност да се изградя като силен човек, можещ, да имам самочувствие и да мога да се защитавам. Мотивацията ми за спортуване идва от желанието ми да имам здраво тяло и бодър дух! Кауза в спорта също винаги има! Аз обичам да помагам на хората. Правили сме много участия свързани със събиране на средства за болни хора и хора в нужда. Спортът обогатява и социалните ми контакти. Всички, които тренираме сме приятели и се забавляваме заедно:) Тренировките изграждат добри приятелства и ми дават възможността да общувам с много хора.

Б. М.С.: Важна ли е, според теб, храната за спорта?

Л. А.: Абсолютно да! Стремя се да се храня разнообразно. Преди тренировка винаги хапвам няколко парченца суров черен шоколад с годжи бери. Обичам суровия шоколад, дава ми енергия и прави тренировката ми по-ефективна.  Това което ми дава тонус и енергия по време на тренировка, са протеиновите барове и специални енергийни напитки. Често в залата се освежаваме с комбуча. Това, че трябва да се пие голямо количество вода, няма да го коментирам, то е ясно. Кондиционните тренировки са обвързани с големи натоварвания. Затова е необходимо продължително възстановяване. Аз лично, релаксирам с по-продължителен дълбок стречинг, масажи, водни процедури, мажа се с магнезието олио, взимам витамини.

Любка АсеноваБ. М.С.: Спазваш ли някакъв специален хранителен режим?

Л. А.: Всеки да има определен хранителен режим, към който да се придържа в зависимост от резултата, който иска да постигне. Не съм привърженик на диетите и никога не съм спазвала. Аз съм изключила от менюто си: месото, тестените храни, храни, които са пълни с консерванти и оцветители, газираните напитки също. Наблягам на храната с растителен произход – много зеленолистни зеленчуци, картофи, киноа, млечни продукти. Моята формула е разнообразно хранене, избягване на някой храни, които не се отразяват добре на организма и наблягане на такива, с които се чувствам добра.

 

Любка Асенова се включи в инициативата на Био Магазин Спирала.

Живей активно, храни се ефективно!

Включи се в нашата инициатива като ни пишеш имейл: spiralabg@gmail.com

Включи се в дискусията