Posted on

Интервю с Елица Павлова – катерене, боулдър и алпинизъм

Елица Павлова - катерене, боулдър и алпинизъм

Казвам се Елица Павлова. На 39 години съм и живея в София. В момента работя като уеб дизайнер. Интересите и хобитата ми са насочени в друга сфера, а именно катерене, боулдър и алпинизъм.

Био Магазин Спирала: С какъв спорт се занимаваш?

Елица Павлова: Започнах да катеря, след като случайно попаднах на една лекция от курс по алпинизъм. По време на нея аз разбрах, че това е моето нещо. Влюбих се в него без никога преди да съм го пробвала. Някой го наричат спорт, други начин на живот, но за мен то е всичко. От тогава минаха близо 18 години. Преминах през всичките му разновидности: скално катерене, алпийски маршрути, височинни експедиции, състезания, ледено катерене и боулдър. Страстта ми да катеря по-добре и да преминавам маршрути на границата на моите възможности ме мотивира всеки ден.

Елица Павлова - катерене, боулдър и алпинизъмСпирала: Кога тренираш и по колко пъти?

Елица: Три пъти седмично тренирам в зала Гравити по 2 часа и всеки уикенд ходя на скали. Катеря и на стената в НСА, защото там маршрутите са по-дълги. Логично понеделник и петък ми се падат почивни дни, като в тях гледам да си почивам активно с плуване или леко разпускащо тичане.
Член съм на АК „Планинец“ www.planinetz.org и с хората от клуба катерим заедно. Два пъти годишно организираме курсове по катерене.

Спирала: Защо избра точно този спорт?

Елица: Не съм го избирала съзнателно, просто се намерихме. Харесва ми допирът с природата и скалите, усещането хватките в ръце да ти изплъзват и това, че трябва да се довериш на себе си. Да вярваш, че можеш и да имаш куража да пробваш. Да не се страхуваш, че ще паднеш. Да изхвърлиш всички мисли от главата си и да оставиш тялото ти да се катери свободно. При голямо натоварване мозъкът блокира и тялото само изпълнява заучените движения. Ръцете не се отварят, макар да мислим, че сме много изморени и не можем повече. Катеренето ме научи, че за да вървиш напред трябва да пуснеш удобните хватки. Умът и тялото трябва да са в синхрон и маршрутът да е част от теб. Всяко стъпване, хващане или усукване на тялото трябва да е точно и бързо. Свещените камъни не могат да ти помогнат, ако самият ти не си вярваш, че може. Падането е част от играта и неговото послание е да опиташ пак

Спирала: Според теб, важна ли е храната за спорта?

Елица: Много ясно. Има две неща, които съм научила от личен опит и те са, че ако не си се наспал и нахранил, няма смисъл да правиш нищо. В тази връзка не харесвам каквито и да било диети лишаващи ме от пълноценна храна. Катеренето е спорт пряко свързан с личното ни тегло и търсенето на баланс между него и силата ни е супер важно.
Последната година съм си изградила няколко навика с който се чувствам добре. Всяка сутрин си правя 1 литър билков чай с 2 лимона и 3 големи лъжици мед и семенца чиа за през деня. Час преди тренировка хапвам домашен омлет с 3 яйца. Той ми дава енергия и не ми е тежко. Понякога си купувам и енергийни барчета. След тренировка си подбирам храни богати на протеини. Опитвам се да намирам време за разтягане на натоварените мускули. Вслушвам се в гласа на тялото ми и не позволявам амбициите ми да го претоварват.

Думата енергия, свързвам с мед, чиа, фурми, сурови ядки, зърна от какао и мака.

Спирала: Спазваш ли някакъв специален хранителен режим?

Елица: Хранителен режим ми звучи някак сложно. Придържам се към храните, който обичам и това което дъщеря ми иска да сготвя в къщи. Старая се храната да е разнообразна и вкусна. По принцип не ям тестени неща и сладко. Казвайки това не броя парченцето шоколад, което е неизменна част от сутрешното ми кафе и неделните палачинки с боровинки. Диети не спазвам. Диетите са за хора, който искат да отслабнат без да си мръднат пръста. Когато си тренирал или си бил цял ден на преход в планината тялото има нужда от храна. Безумие е да си мислиш, че може да ядеш салата и да имаш сила и енергия. Храната и тренировките трябва са балансирани всеки ден.

Елица Павлова се включи в инициативата на Био Магазин Спирала:

Живей активно, храни се ефективно!

Ако и ти искаш да се включиш в нашата инициатива, пиши ни на имейл: spiralabg@gmail.com

 

    Включи се в дискусията